Barista - 23 czerwca zapraszamy !

6.06.2025

Zdobycie wiedzy i umiejętności na temat profesjonalnego parzenia kawy i jej serwowania oraz poprawnej obsługi urządzeń i naczyń baristycznych.

Absolwent kursu:
- zna historię kawy
- zna gatunki i odmiany kaw
- wie na czym polega profesjonalne testowanie kaw
- zna różne metody parzenia i techniki przygotowywania kawy
- zna alternatywne sposoby zaparzania kawy
- posiada wiedzę i umiejętności w zakresie nalewania i wykańczania kawy oraz napojów mlecznych i możliwości latte art.
- potrafi profesjonalnie obsługiwać sprzęt baristyczny i przeprowadzać jego konserwację

 

1. Podstawy teoretyczne
wiadomości o kawie - zarys historyczny i kulturowy,
rejon uprawy, odmiany i gatunki kawy,
parametry ekspresu ,
zasady obsługi ekspresu
2. Espresso – część praktyczna
ustawienie młynka, dozowanie,
espresso classico, ristretto, lungo, americano, doppio
ocena sensoryczna
ocena jakości kawy
cup tasting
3.Kawy mleczne
ubijanie mleka- ćwiczenia w różnych technikach
przygotowanie kaw latte, latte macchiato, espresso macchiato
4. kawy deserowe z czekoladą, z alkoholem
przygotowanie espresso do shot coffe z syropami i alkoholem
przygotowanie kaw, alternatywy kawowej- syrop, chemex
5. Wstęp do latte art.

 

Cena kursu: 800.00 zł
Ilość godzin: 15
 
 

Dodatkowe informacje i zapisy:

Ośrodek Kształcenia Zawodowego w Zabrzu
ul. Park Hutniczy 13, 41-800 Zabrze

📍   Zobacz na mapie Google
✉️  zabrze@zdz.katowice.pl
🌐  kursy.zabrze.zdz.pl
📞   697 818 74532 271 10 58