Barista - 23 czerwca zapraszamy !
6.06.2025
Zdobycie wiedzy i umiejętności na temat profesjonalnego parzenia kawy i jej serwowania oraz poprawnej obsługi urządzeń i naczyń baristycznych.
Absolwent kursu:
- zna historię kawy
- zna gatunki i odmiany kaw
- wie na czym polega profesjonalne testowanie kaw
- zna różne metody parzenia i techniki przygotowywania kawy
- zna alternatywne sposoby zaparzania kawy
- posiada wiedzę i umiejętności w zakresie nalewania i wykańczania kawy oraz napojów mlecznych i możliwości latte art.
- potrafi profesjonalnie obsługiwać sprzęt baristyczny i przeprowadzać jego konserwację
1. Podstawy teoretyczne
wiadomości o kawie - zarys historyczny i kulturowy,
rejon uprawy, odmiany i gatunki kawy,
parametry ekspresu ,
zasady obsługi ekspresu
2. Espresso – część praktyczna
ustawienie młynka, dozowanie,
espresso classico, ristretto, lungo, americano, doppio
ocena sensoryczna
ocena jakości kawy
cup tasting
3.Kawy mleczne
ubijanie mleka- ćwiczenia w różnych technikach
przygotowanie kaw latte, latte macchiato, espresso macchiato
4. kawy deserowe z czekoladą, z alkoholem
przygotowanie espresso do shot coffe z syropami i alkoholem
przygotowanie kaw, alternatywy kawowej- syrop, chemex
5. Wstęp do latte art.
Dodatkowe informacje i zapisy:
Ośrodek Kształcenia Zawodowego w Zabrzu
ul. Park Hutniczy 13, 41-800 Zabrze
📍 Zobacz na mapie Google
✉️ zabrze@zdz.katowice.pl
🌐 kursy.zabrze.zdz.pl
📞 697 818 745, 32 271 10 58